Het is 2045, de wereld is er door overbevolking en uitputting van het milieu slecht aan toe. Veel mensen brengen hun tijd door in een virtuele wereld, OASIS, op zoek naar een fortuin, daar achtergelaten door de oprichter. Aanwijzingen zijn te vinden in zijn leven en de populaire cultuur van de jaren tachtig van de 20e eeuw. Ook Wade Watts doet mee en hij slaagt erin de eerste van drie sleutels te bemachtigen. Met de roem komen de bedreigingen, want ook een machtige organisatie, IOI, jaagt op de schat. Uiteindelijk heeft het verhaal een “happy ending’. Deze debuutroman uit 2011 heeft een aantal sterke kanten: het verhaal is origineel, heeft tempo en bevat de nodige “cliffhangers’, het is makkelijk voor de lezer om zich te identificeren met de hoofdpersoon, en de plot zit goed in elkaar. Vooral voor lezers die iets met computergames hebben en voor iedereen die de jaren tachtig als kind of tiener heeft ervaren is het een feest der herkenning. Verfilmd door Stephen Spielberg*.

 


 

Een paar dagen na het winnen van de door oasis-oprichter James Halliday georganiseerde wedstrijd doet Wade Watts een ontdekking die alles verandert: in de archieven van Halliday ligt een nieuwe technologie verborgen die de wereld zal veranderen en oasis duizend keer wonderbaarlijker – en verslavender – zal maken dan zelfs Wade ooit had durven dromen.

Daarmee begint een nieuwe zoektocht, met een nieuw raadsel; Hallidays allerlaatste easter egg. Maar een onmogelijk krachtige en gevaarlijke nieuwe rivaal ligt op de loer. Iemand die over miljoenen lijken zal gaan om te krijgen wat hij wil.

Dit keer staan niet alleen Wades eigen leven en de toekomst van oasis op het spel, maar ook het lot van de mensheid.