456749_359768487400615_987035308_o

De trilogie In de ban van de Ring vormt de grondslag voor de moderne fantastische literatuur en wordt dikwijls genoemd als het beste boek van de twintigste eeuw. J.R.R. Tolkien, professor Angelsaksisch aan de universiteit van Oxford, dacht voor dit werk een complete wereld uit, met een eigen geschiedenis, geografie, taal en mythologie.

Hobbits zijn kleine lieden die in keurige holen onder de grond leven. Ze houden van lekker eten en zijn weinig avontuurlijk aangelegd. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen.

Wanneer Frodo van zijn excentrieke oom Bilbo Balings een ring cadeau krijgt, kan hij niet vermoeden dat dit het begin is van een groot avontuur. De tovenaar Gandalf legt hem uit dat het geen gewone ring is; het is de Ene Ring die door de Donkere Vorst Sauron is gemaakt om er de wereld mee te overheersen. En zolang de Ring niet vernietigd is, zal die dreiging blijven bestaan.

……….

‘In een hol onder de grond woonde een Hobbit…’

Deze woorden schreef professor J.R.R. Tolkien in 1928 op een onbeschreven eindexamenblad van een van zijn studenten. Tolkien wist zelf niet wat hij ermee bedoelde en besloot daarom eens uit te zoeken wat Hobbits eigenlijk zijn.

Hobbits bleken kleine lieden die houden van lekker eten en weinig avontuurlijk zijn aangelegd. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen…

Meneer Bilbo Balings is zo’n uitzondering, al weet hij het zelf nog niet.

Op een dag komen er zomaar dertien dwergen, vergezeld door de beroemde tovenaar Gandalf, bij meneer Bilbo om een feestje te vieren in zíjn hobbithol; een afscheidsfeestje welteverstaan. De volgende dag gaat de groep op reis om in het oude Moria een schat te zoeken.

Tot zijn grote schrik stelt Gandalf voor dat Bilbo meegaat als het veertiende lid van de expeditie. Voor hij het weet, is hij op avontuur en komt hij in aanraking met Trollen, reusachtige wolven, spinnen, Aardmannen en niet te vergeten de oude draak Smaug. Zo wordt Bilbo de meest wereldwijze Hobbit ooit.

……….

Tolkien’s naam is voor altijd verbonden met Midden-Aarde, dat grote rijk van de verbeelding bevolkt door Elfen, Dwergen, Enten, Mensen, Orks en Hobbits.

Was In de ban van de Ring de geschiedenis van de Derde Era, De Silmarillion voert ons terug naar het begin van de Oudste Tijden, de Eerste Era van de wereld.

Het is de mythe van de schepping van de wereld, de grote oorlogen die toen werden gevoerd, Morgoth belust op de heerschappij over Midden-Aarde, het ontwaken van de Elfen en een oproep van de Goden om bij hen te komen wonen.

Het is het verhaal over de voortdurende, noodlottige strijd tegen het kwaad, die in het begin door de scheppers van de wereld, later door de Elfen en vervolgens door Dwergen en mensen wordt gevoerd.