12080354_1057150984329025_5150694331723063567_o

Astronaut Mark Watney wordt door zijn expeditiegenoten voor dood op Mars achtergelaten. Maar Mark blijkt nog in leven, de vraag is of hij de planeet ooit nog zal verlaten…
Als een Marsmissie om veiligheidsredenen hals over kop moet worden afgebroken, wordt astronaut Mark Watney door een verschrikkelijk misverstand door zijn collega’s achtergelaten op Mars. Zonder contact met de aarde probeert Watney te overleven tot aan de volgende Marsexpeditie die vier jaar later staat gepland. Twee marsvoertuigen, enkele reserve ruimtepakken en een prefab Habitat die ten behoeve van het onderzoek op Mars geplaatst is, heeft hij ter beschikking. Er is apparatuur die zuurstof en water kan genereren, maar de voorraad voedsel is absoluut niet toereikend. En de allerkleinste fout kan fataal zijn. Maar Watney is een doorzetter, intelligent, technisch en vindingrijk. Prima opgebouwd spannend Robinson-Crusoe-op-Mars-verhaal, geschreven in de vorm van een door Watney met de nodige humor bijgehouden logboek, onderbroken door hoofdstukken die zich op aarde afspelen. De Amerikaanse auteur weet zijn indrukwekkende kennis van technologie en wetenschap prima te verwerken zonder saai te worden of afbreuk te doen aan de spanning.

 

Jasmine Bashara, roepnaam Jazz, ervaart de kleine stad waar ze woont als beklemmend: steeds maar weer dezelfde gezichten, dezelfde verhalen en de dagelijkse sleur van haar werk. Ze droomt van grote rijkdom en een beter leven op Aarde. Jazz is namelijk een van de handvol kolonisten die in Artemis woont, de eerste en enige stad op de maan.
Het leven op Artemis is zwaar als je geen rijke toerist of excentrieke miljardair bent, en Jazz is verre van een van beide. Ze heeft torenhoge schulden, haar baantje als koerier levert nauwelijks genoeg op voor de huur van een klein appartement zo groot als een metalen doodskist, en haar ontluikende carrière als smokkelaar wil ook maar niet van de grond komen.
Als een kans zich voordoet om dit allemaal achter zich te laten en eindelijk het leven te leiden waar ze al haar hele leven van droomt, peinst ze er niet over om neet te zeggen, zelfs al weet ze dat er een addertje onder het gras zit.
De perfecte misdaad plegen is nooit eenvoudig – al helemaal niet op de maan – maar de reacties die haar spectaculaire daad teweegbrengt, had niemand kunnen voorzien en Jazz komt terecht in een samenzwering over de heerschappij van Artemis.

 

Ryland Grace is de enige overlevende op een ruimteschip, op een wanhopige en misschien zelfs kansloze missie om de mensheid te redden. Hij weet dit alleen niet meer. Hij kan zich zijn eigen naam niet eens meer herinneren, laat staan de opdracht die hij heeft meegekregen en hoe hij die moet vervullen. Het enige wat hij weet is dat hij heel lang geslapen heeft en nu, miljoenen kilometers van huis, wakker is geworden naast twee dode crewleden. Terwijl zijn herinneringen langzaam terugkeren, realiseert Ryland zich dat hij een onmogelijke taak moet zien te voltooien. En dankzij een onverwachte bondgenoot, heeft hij misschien een kans… Project Hail Mary is een episch verhaal over avontuur, het onbekende en de ijzersterke wil om te overleven.