404293_310912302286234_272741923_n

Eens bewaakten de dwergen de Stenen Tolweg om het Verborgen Land met zijn mensen en goede elfen te beschermen tegen de invloed van de Heer van het Boze. Verraad baande de weg voor Orcs en Ogern, die als een vloedgolf vanuit het Dode Land met zijn talrijke verschrikkingen het Verborgen Land binnenvielen. Nu, eindelijk, de rust is wedergekeerd, komt onverwacht de onheilstijding dat de zwarte elfen en hun bondgenoten een nieuwe aanval voorbereiden.

Elders is de dwerg Tungdil ooit onder toezicht van de magiër Lot-Ionan onder mensenvolk opgevoed. De geschiedenis en de zeden en gewoonten van het dwergenvolk kent hij alleen uit boeken. Zonder ook maar te vermoeden wat hem te wachten staat, wordt deze jonge smid door zijn mentor met een belangrijke opdracht op reis gestuurd.

Wat het er bepaald niet gemakkelijker op maakt is dat de dwergenkoning Gundrabur, om de eenheid van de vijf dwergenstammen te bewaren, onverwacht verklaart dat Tungdil de verloren gewaande koningszoon is, de toekomstige Dwergenheer. En dat heeft grote gevolgen.

Want plotseling staat de onervaren Tungdil in de voorste gelederen in de strijd tegen de Boze, tegen de Zwarte Elfen, die zijn teruggekeerd naar het Verborgen Land, en wel om een eeuwen geleden gedane belofte in te lossen. De belofte het dwergenvolk voorgoed van de aardbodem weg te vagen…

……….

10629531_852633094780816_8796868355473141302_o

De lezer van De dwergen-boeken kent de Alfen als duistere, genadeloze wezens. Nu, voor het eerst, wordt hun verhaal verteld, de keerzijde van de medaille. Het pleit voor het schrijftalent van Markus Heitz dat hun boosaardige charme ze deze keer op overtuigende wijze sympathiek maakt.

De Alfen gaan geen enkele strijd uit de weg. Ze worden door hun vijanden gevreesd, hun slaven volgen hen gedwee. Maar hun macht is niet onbegrensd.

Het alfenrijk is verraden en nu treffen de Alfen in hun rijk, Dson Faimon, voorbereidingen om in de grootste veldtocht ooit hun vijanden voorgoed te verslaan. Om over de uitkomst van die strijd geen twijfel te laten bestaan, willen de Alfen Caphalor en Sintoras een machtige demon voor zich te winnen, om zodoende het alfenleger onoverwinnelijk te maken.

Over het uiteindelijke doel van de krijgstocht verschillen de beide Alfen evenwel ernstig van mening. Voor Caphalor is het voldoende om de grenzen van het alfenrijk veilig te stellen en te vrijwaren voor indringers. Sintoras wil echter meer, hij wil niets liever dan het gehele Veilige Land aan de heerschappij van de Alfen onderwerpen…

……….

DSC00973

Nu de strijd om het Veilige Land voorbij is, keert de rust onder de bewoners eindelijk weer terug en is het land sterker dan ooit voorbereid om elk gevaar te trotseren. Maar niet alles is wat het lijkt.
In hun oude rijk smelten de elfen duistere plannen. En in de grijze bergen wordt een mensenkind gevonden dat de taal van de alfen spreekt. Wonder boven wonder weet het meisje de gunst te winnen van vele bewoners van het Veilige Land, terwijl de dwergen haar met argusogen bekijken. Ales er vervolgens een nieuwe, oppermachtige vijand wordt gesignaleerd in de bergen voorbij de grenzen, blijkt dat het meisje een geheim met zich meedraagt dat de toekomst van mens en dwerg zal bepalen. Met een laatste alles bepalende slag in het vooruitzicht, speelt er nog steeds een belangrijke vraag. Is de teruggekeerde Tungdil werkelijk de legendarische held van weleer…

……….

378900_310912672286197_605522674_n

Kort voor zijn dood voorspelt een monnik dat de Donkere Tijd zal wederkeren en het vasteland van Ulldart met chaos en rampspoed zal treffen. Het volk siddert, want de eerste Donkere Tijd, die zich vierhonderd jaar geleden voltrok, is nog niet vergeten.

Tegelijk besluit de stervende heerser van Tarpol dat zijn zoon Lodrik, een vijftienjarige losbol die maar niet wil deugen, in het kader van zijn ‘heropvoeding’ verbannen dient te worden naar de provincie Grauburg, om daar een onbelangrijke gouverneurspost in te nemen, een taak waarop hij allerminst is voorbereid.

Wat Lodrik niet weet, is dat er duidelijke aanwijzingen zijn dat hem bij de terugkeer van de Donkere Tijd een belangrijke rol is toebedacht. Hij zal de dreiging van de Donkere Tijd afwenden of juist de katalysator van het naderend onheil zijn. Welke rol Lodrik ook is toebedeeld, vooralsnog heeft het er alles van weg dat het onheil onafwendbaar is…

……….

395786_310912708952860_879021369_n

Nu, nog voor de vrede goed en wel een feit is, nog voor in Ulldart aan de wederopbouw van stad en dorp is begonnen, tekent zich aan de horizon nieuw onheil af. Lodriks eerste vrouw Aljascha zint in bannelingschap op wraak vanwege de vernederingen die haar onterecht – dat wil zeggen, dat vindt zijzelf – zijn aangedaan. In het geheim sluit ze een verbond met de aanhangers van Tzulan om de heerschappij over Tarpol te herwinnen.

Tegelijk wordt in Borosgotan verrassend genoeg de jeugdige Raspot Putjomkin tot koning gekroond – slechts weinigen is bekend dat dit het gevolg is van de machinaties van de geslepen intrigant Fjanski, die de jongeling wil inzetten als een machtige pion teneinde zijn eigen doeleinden te verwezenlijken.

 

……….

 251139_463740177003445_739565005_n

Konstantin is een zogenaamde Doodslaper, een onsterfelijke, maar geniet niet de voordelen die het eeuwige leven met zich meebrengt. Als ieder ander kan hij ziek of gewond raken. Hij geneest niet sneller, is niet sterker… en hij kan eenvoudigweg niet sterven, omdat De Dood hem niet kan zien!

Maar… telkens als Konstantin in slaap valt, geeft zijn brein een signaal af dat De Dood in staat stelt hem op te sporen. Als dat gebeurt, gaat hij op pad en vernietigt hij alles en iedereen in Konstantins nabije omgeving – mensen, dieren, planten – in de hoop dat Konstantin zich deze keer onder zijn slachtoffers bevindt. Dat betekent ook dat Konstantin nooit naast een vrouw in slaap kan vallen – binnen luttele seconden zou De Dood een eind aan haar leven maken.

Maar Konstantin is niet de enige Doodslaper; ook zijn goede vriend Timothy, die in opdracht van MI6 terroristen en andere bedreigingen uit de weg ruimt, is een van hen. Samen gaan ze op zoek naar een Doodslaper die aan narcolepsie lijdt en door zijn slaapzucht en geregelde woedeaanvallen onschuldige slachtoffers maakt. En Konstantin heeft nog een persoonlijk doel voor ogen: hij is vastbesloten de vloek op te heffen die hem aan De Dood bindt, zodat hij als een gewone sterveling de rest van zijn leven kan doorbrengen in het gezelschap van de vrouw van wie hij zielsveel houdt…

 ……….

1972450_713377702039690_687213037_n

Sinds de mensheid de ruimte in is getrokken en de gruwelijke Collectors tegen het lijf liep, is er veel veranderd… te veel. Niemand is zijn leven nog zeker nu de onverslaanbare Collectors de nieuwe machthebbers in het heelal zijn.

Totdat iemand ontdekt dat het buitenaardse ras een zwakke plek heeft. Een die terugvechten mogelijk maakt – Operatie Vade Retro gaat van start.

……….

De Terugkeer van de Dwergen is het zesde deel in de fantasysaga van De Dwergen van internationaal bestsellerauteur Markus Heitz, een van Europa’s grootste fantasyschrijvers. Honderden cycli zijn voorbijgegaan in het Veilige Land. De dwerg Goïmron werkt als edelsteenslijper in de stad Malleniaswacht. Maar de jonge dwerg is vooral geïnteresseerd in de oude dagen, de tijd van de vijf dwergenstammen, en zoekt keer op keer de markten af naar schriften en artefacten die hem meer kunnen vertellen over de geschiedenis van zijn trotse volk. Tijdens zijn zoektocht vindt Goïmron een met de hand geschreven boek in de Dwergentaal. Er is geen twijfel over mogelijk: dit boek moet geschreven zijn door de grote held Tungdil Goudhand zelf, maar die verdween honderden cycli geleden na een grote aardbeving in het Grijze Gebergte. De laatste aantekening in het boek is echter van nog niet zo lang geleden… Als Goïmron eropuit trekt om de legendarische dwerg te vinden, komen hij en zijn kameraden terecht in een eeuwenoude intrige en dodelijke machtsstrijd tussen gewetenloze mensen, mysterieuze Alfen – en draken!